Fekete
Fekete Pince
Dölle Ákos, Emmert György és Riesz Gábor 2014-ben vette át a legendás Fekete béla bácsitól az apró somlói pincészet igazgatását, tisztelve és megőrizve az általa indított vállalkozás szellemiségét. Legbeszédesebb talán az: még ma is kóstolhatók borok a kétezres évek elejéről, és nem azért, mert ennyire nem fogynak, hanem mert elképesztő időtálló, hatalmas potenciállal bíró tételekről van szó. A szokásos sós-ásványos vonalvezetés egy hihetetlenül vibráló savgerinccel van megtámasztva, ami még évtizedes távlatból is őrzi a fajták karakterjegyeit. Itt igazi rusztikus borkészítés folyik, s bár Somlón többen kísérleteznek (sikerrel!) üvegballonnal vagy acéltartállyal, ők ragaszkodnak a sokhónapos fahordós érleléshez. Hogy milyen eredménnyel? Itt minden először somlói, és csak azután Juhfark vagy Rizling…
• Melyik borvidék?
Somlói
• Hol vannak?
8481 Somlóvásárhely, GPS 47.138758, 17.378597
• Mekkorák?
3,5 hektár
• Mit termesztenek?
Olaszrizling, Hárslevelű, Furmint, Juhfark
• Miért szeresd?
Mert ez maga a nagybetűs Somló, mintha egyenesen a vulkánt palackoznák!
• Mi lesz a kedvenced?
Ha elég bátor vagy, akkor egy a kétezres évek első évtizedéből származó Olaszrizling. Ahogy egy méltatója fogalmazott: „barbár”!